13 luglio 2021

Donalam este sponsorul de aur al expoziției: «Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii»

În perioada 8 iulie – 12 septembrie 2021, va fi deschisă în Parcul Nicolae Iorga din București expoziția «Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii», prezentată de Ambasada Italiei în România și Institutul Italian de Cultură, cu susținerea Primăriei Sectorului 1 București și a ADP – Sector 1. Expoziția organizată de Bologna Children’s Book Fair și promovată de Regiunea Emilia-Romagna și de Ministerul italian al Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale, prezintă o selecție de ilustrații realizate de 20 dintre cei mai apreciați tineri ilustratori italieni de cărți pentru copii. Donalam este sponsorul de aur al expoziției.

Excelențe Italiene, expoziția internațională care prezintă o panoramă a ilustrațiilor pentru copii, a ajuns la cea de-a treia ediție. Prima a dus în jurul lumii ilustratori recunoscuți la nivel internațional, cea de-a doua a fost un omagiu adus lui Gianni Rodari, în timp ce a treia este dedicată tinerilor ilustratori (cu vârste cuprinse între 23 și 35 de ani) care s-au făcut remarcați pentru calitatea desenelor lor, originalitatea conținutului și pentru capacitatea de a crea un dialog între texte și imagini într-un fel unic și personal.

Popasul de la Bucureşti se diferenţiază prin locaţia unică: parcul Nicolae Iorga este situat în una din zonele cele mai pline de vivacitate ale oraşului, un spaţiu verde plin de copii şi de tineri, publicul obişnuit al expoziţiei, dar şi de locuitori din cartier aflaţi în căutarea liniştii şi relaxării. Ambasada italiană şi Institutul de Cultură au profitat de acest prilej pentru a-i prezenta publicului larg ilustraţiile uimitoare ale tinerilor artişti italieni, cu respectarea regulilor sanitare.

Expoziția prezintă opere realizate de douăzeci de artiști, selecționați din rândul celor mai promițătoare personalități: Giacomo Agnello Modica, Andrea Antinori, Michael Bardeggia, Beatrice Cerocchi, Marianna Coppo, Francesca Corso, Cecilia Ferri, Chiara Ficarelli, Marta Pantaleo, Giulia Pastorino, Irene Penazzi, Alice Piaggio, Camilla Pintonato, Michelangelo Rossato, Veronica Ruffato, Lorenzo Sangió, Francesca Sanna, Luca Tagliafico, Giulia Tomai, Veronica Truttero. Uneori, operele lor depășesc granițele tradiționale ale cărților pentru a acoperi pereți întregi sau pentru a fi transformate în postere, pot fi găsite în reviste sau pe internet. Unul dintre artiști a fost selecționat pentru premiul Kate Greenaway Medal; mulți se numără printre artiștii selecționați în cadrul Expoziției Ilustratorilor de la Bologna Children’s Book Fair; alții abia și-au făcut cu hotărâre apariția în universul publicațiilor pentru copii.

Fiecare artist este reprezentat printr-o ilustrație, selectată pentru a arăta tehnica individuală şi a evidenția poetici vizuale capabile să interpreteze clasicul, de la povești până la Dante, și să creeze propuneri editoriale noi și surprinzătoare. Stăpânirea artei desenului, originalitatea și experiența îi vor transforma în viitoare puncte de referință în istoria ilustrației italiene.